Treinen spotten in Olten (Zwitserland) 2023

Op zondag 17 september 2023 was er een rit gepland met de Krokodil, de legendarische lok waarmee we in 2019 een rit hadden gemaakt over het Gotthard traject, ter ere van haar 100 jarig bestaan. Deze vakantie kijken we nog een keer omdat we ook redelijk in de buurt zitten.

Olten (Suisse)

Olten is een klein stadje aan de rivier de Aare in het noordwesten van Zwitserland. In Olten vind je oa de Lindt fabrieken.

Via de weg is Olten het meest eenvoudig te bereiken via Rheinfelden. Olten is een spoorknooppunt en een mekka voor treinspotters. Dicht bij het centrum van de stad liggen 2 spooremplacementen, waarvan 1 met minstens 35 parallelle sporen, onvoorstelbaar groot. Die zie je trouwens in veel Zwitserse steden.

In Olten wordt enorm veel van het historische Zwitserse treinen materieel bewaard, net zoals in Erstfeld. Het gebied van Olten is wat toegankelijker voor grote groepen mensen. Jaarlijks wordt het depot-fest georganiseerd waarbij al het materieel wordt getoond en gebruikt.

Krokodil 14305

De Krokodil 14305 is voor mij één van de meest legendarische locomotieven. In 2019 maakten we de 100 jarige jubileum rit van Erstfeld naar Bellinzona door de oude Gotthard tunnel, waar een een sleep van rijtuigen werd getrokken door 3 krokodillen. Om de paar stations moesten ze doorgesmeerd worden, en vooral die uit het depot Erstfeld rook niet heel fris.

Vroeg in de ochtend rijdt de Krokodil van het emplacement Olten naar het Haupt Bahnhof.

Na de rit naar Sissach komt de Krokodil rond de middag binnen op hbf Olten.

Als voorbereiding op de middagrit vertrekt de Krokodil naar het rangeerstation Olten-Hammer. Hier wordt de loc weer voor de rijtuigen geplaatst voor de middagrit naar Sissach.

Krokodil gereed om te rangeren op Olten-Hammer

De 141.R.1244 met twee Suisse Blue Train rijtuigen komt binnen op Olten hbf. Deze loc is in 1946 gebouwd in Canada door Montreal Locomotive Works (Québec).

Na het vertrek van de 141.R.1244 fietsen we terug naar onze camping in Aarburg. Een dorpje met een prachtige citadel.

Last Updated on 2023-11-13 17:39 by harrr