Ontruimen Rijn camping

Deze vakantie draait het om hochwasser. Campings liggen natuurlijk vaak in de uiterwaarden van rivieren omdat een hochwasser niet zo vaak voorkomt in een kampeerseizoen. Onze camping aan de Rijn werd dit seizoen al 2 keer ontruimd, een flinke strop voor de beheerder.

De radweg onder Bonn was een doel deze vakantie. De camping Siebengebirgsblick heeft uitzicht op de Drachenfels, als het helder is. Aan het begin van het Pinksterweekend is deze camping ontruimd vanwege een hoogwater alarm. Op een beperkt aantal plekken werd het een beetje nat maar uiteindelijk viel het mee. Het bijzondere is dat de camping in het begin onderloopt vanaf het fietspad dat daarachter langs loopt. De plekken langs de rivier liggen wat hoger.

We hebben deze camping vooraf besproken omdat het in Duitsland erg druk is vanwege Sacramentsdag, een katholieke vrije dag die we in Nederland niet kennen. Er was bijna geen campingplek meer te vinden. Als we zaterdag aankomen geeft de beheerder aan dat we maximaal 2-3 nachten kunnen blijven omdat er hoogwater wordt verwacht. Altijd mooi om je vak in de praktijk te kunnen volgen.

Radtour langs de Rijn
Het weer is niet denderend maar we besluiten toch om zondag een radtour te maken naar Linz, een pittoresk stadje aan de Rijn. Heen over de linker oever en terug over de rechter oever. De heenweg loopt vlak langs de Rijn en de terugweg meer langs de spoorbaan. Prima fietspaden met een mooie afwisseling.

Op een aantal plekken langs de radweg staat het water al behoorlijk hoog.

Onderweg komen we ook langs het maatgevende meetpunt Oberwinter, net bovenstrooms van de camping.

Het restant van de Remagen-brug is een indrukwekkend landmark dat herinnert aan een beslissende doorbraak in de tweede wereldoorlog. Per saldo zijn er niet zo gek veel bruggen over de Rijn.

Met de veerboot steken we daarom over naar Linz. De Rijn is over dit traject behoorlijk breed.

Bij de stadspoort van Linz is een hele serie merktekens aangegeven van hochwasser gebeurtenissen, vanaf 1445. Linz is een mooi stadje, waar veel toeristen op af komen. Met de fiets is het altijd lekker om dat te ervaren, je hoeft geen parkeerplaats voor je auto te zoeken.

Even buiten Linz nog een mooi plaatje voor de spoorliefhebbers. Hier bewaren ze veel van dat materiaal en dat is prima.

Op de terugweg komen we door Bad Honnef en Koningswinter, onderaan de Drachenburg. Daar nemen we de veerboot terug naar de linker oever, links = stroomafwaarts gezien. Die veerboot heeft een heel speciale vorm. Het verkeer rijdt er zijwaarts op en af en maakt op de boot een halve draai.

Hochwasser ontwikkeling


Terug op de camping volgen we de ontwikkeling van het hoogwater op de voet. Ervaren campinggasten geven aan dat de camping begint onder te lopen bij een niveau van 550 cm in Oberwinter.


Op een gegeven moment leek de stijging van de waterstand wat af te remmen (linker grafiek), maar de volgende dag bleek de afvlakking toch van korte duur. Het niveau van 600 cm zou gehaald kunnen worden.


De huidige waterstand op 5 juni 12:30 is ongeveer even hoog als met Pinksteren. Het verhaal dat de camping met Pinksteren nauwelijks is ondergelopen kan ik niet goed rijmen met deze meting.

Ik sprak mensen die met Pinksteren langs de Moezel zijn ontruimd. Dit gebeurde ’s nachts. Het peil van de Moezel is wat lastiger te voorspellen omdat de reactietijd van het Moezel-gebied veel korter is dan dat van de Rijn. Het lastige van die korte termijn meldingen is dat het relatief vaak kan meevallen als je te ruim van te voren een noodmelding afgeeft. Na het Ahr gebied is de Moezel onze volgende stop.


De webcam vanaf de Drachenfels laat zien dat de camping gisteren al voor een groot deel was ondergelopen. De rand van de camping langs de Rijn ligt wat hoger. Het onderlopen begint op het stroomafwaartse punt en kruipt terug.

Op maandag behoorden we tot de laatste gasten die zijn vertrokken. Het volgende doel in het Ahr tal lag niet ver weg, dus we hadden geen haast.

Die webcam is een prachtig middel om de ontwikkelingen van een afstand te kunnen volgen.

Ook de Knaus camping in Koblenz staat al sinds vrijdag of zaterdag onder water. Op deze camping stonden we in het najaar. De foto is van het Deutsches Eck waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Mooi is te zien dat de Rijn bruin gekleurd is dan het sediment dat wordt meegevoerd door de turbulente hoge stroomsnelheid.

wordt vervolgd…..

Op 6 juni is de Rijn camping alweer grotendeels drooggevallen. De natte plek onderaan is daar waar het onderlopen is begonnen. Daar waar wij stonden langs de radweg staat ook nog een flinke plas water.

De waterstand in de Rijn is in ruim een dag alweer flink gezakt tov de top op 590 cm. De verwachting is dat de daling zal doorzetten omdat het in het stroomgebied een stuk droger is geworden .


Op dit deel van de rivier is de scheepvaart beperkt omdat de waterstand hoger is dan Hochwassermarke I (SHWM I). Bovenstrooms van Speijer gelden grotere beperkingen.

Stroomgebied Rijn

Last Updated on 2024-06-06 20:53 by harrr