Ombouw Artimide Tolomeo

Ongeveer 10 jaar geleden hebben wij de Tolomeo hanglampen in LED uitvoering met dimmer gekocht voor naast de bank in de woonkamer. Het probleem was dat de dimmer zoemde, een geluid dat voor kinderen heel goed hoorbaar is. Daardoor gebruikten we die lampen alleen als het echt nodig was terwijl ze ook voor sfeer licht waren bedoeld.

Links de gewone Tolomeo en rechts de LED versie

Totdat ik het zat was. Ik ging op zoek naar een manier om dat zoemen kwijt te raken. Dat viel niet mee. Het zijn prijzige design lampen en ik heb de kromme gedachte dat de leveranciers van dergelijke spullen goede service zouden (kunnen) leveren. De importeur in Belgie voor de Benelux was niet thuis en verwees me naar de vakhandel. Ja ja vakhandel waar vind je dat nog. De importeur gaf ook onverschillig aan dat de ene Tolomeo zoemde en de andere niet. Dat was iig geen aansporing om de dimmer te vervangen

Ik ontdekte een website waar je gemakkelijk vrijwel alle onderdelen kan bestellen voor die lamp, maar de elektronische dimmer stond niet op de lijst. Het was ook niet duidelijk of de dimmer van nu zou passen in de lampen van toen. Ik heb een meneer gesproken die op een vakman leek. Hij beaamde dat de eerste dimmers dat zoem-probleem hadden maar nu niet meer. Dat klonk beter. Een nieuwe dimmer zou een oplossing kunnen zijn. Nog steeds was niet duidelijk of die nieuwe dimmer in de oude lamp zou kunnen werken. De techniek was misschien aangepast. Niemand in de vakhandel die het wist.

Daarna heb ik 3 vakleveranciers gesproken die me het advies gaven om nieuwe lampen te kopen. Logisch, ik peinsde er niet over. De website met onderdelen ging vooral over de gewone Tolomeo versie met fitting waar je een lamp in moet draaien. Dat kan natuurlijk ook een ledlamp zijn. Toen ontstond het idee om mijn LED Tolomeo om te bouwen naar een gewone versie met fitting. Hoe ik dat heb gedaan vindt u hieronder stap voor stap.

Verwijderen kap van de LED Tolomeo uit de ring van de draaiarm, de LED module is zichtbaar met de diffusor van het licht
Losmaken uit de ring van de achterkant van de lamp waar zich de schakelaar en de dimmer bevinden
Verwijderen LED module en daarna ook de plastic kap die in het gat aan de bovenkant van de kap is bevestigd
Overzicht van de nieuwe onderdelen voor de ombouw, een snoer, een achterkant van de lamp waarin een grote fitting met een schakelaar is geplaatst.
De schakelaar in de achterkant is gemonteerd en de fitting moet nog in elkaar worden gedraaid.
Het geheel compleet in elkaar gezet zit vastgeklemd in de ring. Afwijkend van de originele Tolomeo heb ik de schakelaar aan de onderkant geplaatst.

De firma Paardekooper-Hulst uit Naarden werd door de firma Eijerkamp uit Zutphen aangeduid als een vakman. Daar heb ik mijn ombouw idee voorgelegd en samen hebben we bepaald welke onderdelen daarvoor nodig waren. Voor 50 euro per lamp inclusief een snoerdimmer heb ik nu een oplossing die werkt. Die LED-dimmer in de originele Tolomeo hangt naast de bank dicht in de buurt van je hoofd. Dat zoemen kan je niet missen. Met een snoerdimmer is dat geluid iig veel verder weg en een moderne snoerdimmer zoemt helemaal niet.

Bijkomend voordeel van deze oplossing is dat de Tolomeo lamp op deze manier ook licht naar boven geeft door het gat bovenin in de kap. In de originele LED versie was dat gat helemaal afgedekt. Boven de lamp is het dan donker. Dat lijkt een klein detail maar dat is het niet. Deze oplossing heeft als voordelen dat we een defecte LED lamp makkelijk kunnen vervangen en dat we een gewenste kleur licht kunnen kiezen.

Als u nu denkt waar ken ik die lampen van. In vrijwel elke Duitse krimi staan ze op tafel van de polizei commissaris of op het kantoor van een verdachte ondernemer 🙂

Last Updated on 2021-05-03 18:55 by harrr