Neerslagkaart.nl 24 uursom

De volgende galerij van afbeeldingen toont de neerslagkaarten van Nederland voor de maand juni 2020: de 24h sommen om 8:00 UTc . (bron Neerslagkaart.nl)

Deze neerslagkaart wordt dagelijks gepubliceerd door het KNMI. Dit is een weergave van de 24 uur som van dagaftappingen geregistreerd met (maximaal 324) handregenmeters, om 8 uur ’s ochtends UTC .
Het bijzondere van deze kaart is dat de schaal van de 24-uursom per dag varieert: zeer verwarrend. De grootste waarde in het donker blauw is de ene dag 0,6 mm en de andere dag 90 mm. De waarden tussen de neerslagstations zijn eenvoudig geïnterpoleerd en geven daarom slechts een indicatief beeld. Vooral bij kortdurende extremen kan de locatie van een registratie heel specifiek zijn.

De registraties van deze neerslagstations worden dagelijks afgelezen om 8:00 h UTC en doorgebeld naar het KNMI door de beheerder van de (hand)regenmeter. Dat doorbellen gebeurt niet altijd op dezelfde dag. De actuele neerslagkaart is daarom kort na de registratiedatum vaak gebaseerd op minder dan het maximale aantal stations (324). Het aantal stations waarop de kaart is gebaseerd is vermeld links op de kaart.

Last Updated on 2024-07-14 20:01 by harrr