Klacht: The Dividend Factory

Helaas heb ik slechte ervaringen met dit bedrijf. Een proefabonnement op de Dividend Factory van 3 maanden in een aanbieding van 37,50 voor 12,50 euro, wordt na die periode omgezet naar een ander abonnement op de Dividend club, dat opeens 74,50 euro kost zonder dat ik daar expliciet goedkeuring aan heb verleend. Op deze pagina formuleer ik een klacht naar de AFM en de ACM. Het is me nog niet duidelijk welke van de 2 organisaties hierover gaat. Ik geef een chronologische beschrijving van de feitelijke gang van zaken, voorzien van mijn commentaar.

Aanmelding
Op 19 juni krijg ik per mail een bericht van The Dividend Factory. Het gaat om een aanbod voor een periode van 3 maanden in een (alleen vandaag) aanbieding van 37,50 voor 12,50 euro. Ik heb me aangemeld voor die kennismakingsperiode en heb toestemming gegeven om die 12,50 euro te incasseren van mijn ING rekening. Op dezelfde dag wordt dat bedrag afgeschreven met als duidelijke afzender TheDividendfactory.com. Ik ontvang ook een mail met mijn login gegevens voor de website http://www.TheDividendFactory.com/

 • De mensen achter deze wiwar van websites en mailadressen beginnen dan al aan te geven dat ik van alles MOET met hun berichten.
 • Ik heb nooit een bevestiging van mijn aanmelding gehad anders dan de login gegevens.
 • Mijn abonnement had geen opzegtermijn. Ik had eigenlijk dezelfde dag al moeten opzeggen maar mij was niet duidelijk of mijn toegang dan ook direct weer afgesloten zou worden. Automatische afboekingen kon ik op elk moment stop zetten.

Op 20 juni krijg ik een bericht van klanten@beleggersplaats.com dat ik “NU METEEN even MOET” doen is mijn wachtwoord opnieuw instellen, om mijn account te activeren. Kort daarvoor kreeg ik een vergelijkbaar bericht maar daar stond bij dat het bestemd was voor leden met een Dividend Factory abonnement op beursmagazine.nl

 • Vanaf het begin had ik geen goed gevoel bij deze club omdat het allemaal zou warrig was. Diverse verschillende websites. Mails vanaf verschillende afzenders thedividendfactory@beleggersplaats.nl, klanten@beleggersplaats.com, klantenservice@beleggersplaats.nl etc, dividendclub=beleggersplaats.com@mlsend.com ga zo maar door.
 • Bij al die verschillende producten had je ook direct het gevoel dat je toegang tot iets had maar ook dat je geen toegang had tot veel andere websites.

Kennismakingsperiode
Tijdens de kennismakingsperiode had ik weinig behoefte aan het investeren in energie in aandelen vanwege het beroerde beursklimaat. Op 14 juli, 18 augustus en 15 september ontvang ik de maandelijkse update van The Dividend Factory, 2 keer als pdf-bijlage en 1 keer als link. In die periode heb ik misschien 2 keer op de website gekeken, heb de maandelijkse updates ook niet gelezen. Het nieuws van de oorlog en de enquête over Groningen hielden me meer bezig

 • De kennismakingsperiode heb ik laten uitlopen in de veronderstelling dat mijn abonnement zou stoppen. Zo werkt het echter niet bij TheDividendFactory.
 • Die periode had ik moeten aanmerken in mijn digitale agenda.
 • En ik had de incasso volmacht moeten intrekken

Net na mijn kennismakingsperiode heb ik 3 berichten ontvangen met als titel “Welkom bij de Dividendclub”. Ik had geen interesse in die berichten en las ze niet. Ik was immers geen lid van de dividendclub. Ze vielen weg in een overvloed van berichten die door deze organisatie soms dagelijks werden verzonden.

Ik had geen idee dat die “Welkom bij de Dividendclub” berichten iets te maken zou kunnen hebben met de overgang naar een nieuw abonnement. Het was een algemeen bericht met de mededeling dat ze een nieuw product hadden ontwikkeld dat begin oktober van start zou gaan. Dat was de Dividendclub. In oktober ontving ik wekelijks een bericht van de Dividendclub, zie ik achteraf. Ik ontving geen maandelijkse update meer van The Dividend Factory.

Incasso van een vreemd bedrag
Het feit dat die berichten van de Dividendclub onder een nieuw abonnement vielen ontdekte ik op 21 oktober toen ik op mijn bankrekening een afboeking zag van een vreemd bedrag 74,95 euro, van een onbekende afzender: CM.COM. De naam Dividendfactory kwam op de afboeking niet meer voor als (onderdeel van) de naam van de afzender, zoals dat bij de eerste afboeking van 12,50 euro het geval was. Dat bedrag van 74,95 euro herkende ik ook niet. Het had 37,50 euro kunnen zijn, het kwartaalbedrag van TheDividendFactory.

Op 21 oktober heb ik mijn abonnement bij TheDividendFactory per direct opgezegd. In de mail waarin ik om uitleg vroeg over dat bedrag van 74,95 euro. Vanaf dat moment ontstond er een ontluisterende mailwisseling met de “klantenservice” van Beleggersplaats.

Welkom bij de Dividendclub
Het antwoord van de “klantenservice” kwam er op neer dat ze dat bedrag van 74,95 euro hadden uitgelegd in de mails met de titel “Welkom bij de Dividendclub” die ze me eind september, begin oktober meerdere keren hadden toegestuurd. Die mails had ik niet gelezen.

In de Dividendclub zijn de nieuwsbrieven van The Dividend Factory, PensioenDividend, GroeiDividend en DividendRadar samen tot één groot dividendcentrum samengevoegd. Dat bericht zat slim in elkaar. De cruciale zin in dat mailbericht was: Als betalend abonnee hoeft u niets te doen. U wordt vanaf 1 oktober automatisch lid van De DividendClub. De prijs voor het nieuwe abonnement is €297 per jaar, ofwel €74,95 per kwartaal. Bij de eerstvolgende automatische incasso (domiciliëring) zal dus dit nieuwe bedrag geïncasseerd worden.

Maar we zouden BeleggersPlaats niet zijn als we geen aantrekkelijke kortingsactie hadden voor onze huidige abonnees. Wie nu een tweejarig abonnement afsluit, krijgt het tweede jaar gratis. Voor het nieuwe abonnement betaalt u dan €297 voor de periode van 24 maanden (wat neerkomt op €12,38 per maand!)

Na het opzeggen van mijn abonnement heeft de klantenservice nog op diverse manieren geprobeerd om mij binnenboord te houden. Ik mocht alsnog gebruik maken van het 1 + 1 jaar gratis aanbod.

 • Onder de alinea van deze aantrekkelijke kortingsactie stond een grote rode knop die de aandacht trok, waarmee je kon aanmelden voor een tweejarig abonnement. Die knop en de berekening daarboven leiden de aandacht af van het zinnetje daarboven over de automatisch overgang van lidmaatschap van De DividendClub. De berichten heb ik pas gelezen nadat ik mijn abonnement had opgezegd.
 • Na de kennismakingsperiode van 3 maanden heeft de Dividendfactory mijn abonnement dus ook laten doorlopen. Ik was zo stom om het niet expliciet op te zeggen. Dat had ik voor alle zekerheid kunnen doen.
 • Als mijn proefabonnement was doorgelopen dan zou dat betrekking moeten hebben op de Dividend Factory voor 37,50 euro per kwartaal en niet op de Dividend club van 74,95 per kwartaal.
 • Mij is nu (eind oktober) niet duidelijk of dat abonnement op de Dividend Factory überhaupt nog bestaat. Zoals gezegd, bij deze organisatie is het een wirwar van namen van producten etc. (zie lijst met nieuwsbrieven)
 • De website van de nieuwsbrief bestaat nog maar is mogelijk niet actueel https://www.beleggersplaats.nl/nieuwsbrieven/thedividendfactory/. De knop om je te abonneren werkt niet.
 • Voor een eenvoudige gebruiker is er geen touw vast knopen.


Rekening
Op zaterdag 22 oktober heb ik voor alle zekerheid de automatische incasso van mijn bankrekening ingetrokken en het bedrag van 74,95 euro laten storneren.

Op maandag 25 oktober

Last Updated on 2022-10-31 17:34 by harrr