Hitte ervaring

Het kenmerk van hitte is dat het leerzaam is. Als je maatregelen treft om bijvoorbeeld je huis koeler te houden dan merk je daarvan het effect op korte termijn. Dat werkt heel anders dan wateroverlastmaatregelen, als je wat ouder bent is het maar de vraag je nog meemaakt dat ze getest gaan worden.

Mijn ervaring met hitte is dat je het primair moet accepteren. Eerst vind ik een temperatuur van 24C in de woning vervelend en later blijk ik 28C veel prettiger te vinden na een voorafgaande piek boven de 30C. Dat was voor mij de meest opmerkelijke ervaring. Je kan eraan wennen.

Hoe koel het is ergens in gebied (studie hva) interesseert me niets. Bij hitte moet je vooral je gedrag aanpassen, zo min mogelijk eigen warmte produceren en in een gesloten en donker huis bij een ventilator gaan zitten. Let ook even op de kachelwerking van je computer.

Het is onmogelijk om een normaal geïsoleerd huis op natuurlijke wijze echt koel te houden. Net als in warme landen heb je minimaal een ventilator nodig om luchtstroom op te wekken. Die hangt nu boven ons bed en werkt een paar dagen per jaar. We hebben een plat dak geïsoleerd met een laag kokos. Die ruimte warmt iets trager op maar de warmte blijft er ook veel langer hangen als het buiten weer koel is. Dat is ook de klacht van mijn zoon in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis.

Een laag water op mijn platte dak zetten is ook effectief. Het grote voordeel is dat je die ook maar een paar dagen per jaar nodig hebt, als het echt heet is. Kost wel veel water.

Het is belangrijk om ramen en deuren dicht te houden en de zon te weren. Dat merkten we dit jaar ook toen we na een week vakantie thuis kwamen. Dat huis was heel lekker (relatief) koel. Toen de menselijke kachels terug in huis waren en de warmte ook weer terug kwam via de deuren was dat effect snel verdwenen.

Naarmate het heter wordt heb je ’s avond steeds minder gelegenheid om met open ramen je huis te koelen. Vanaf 4 uur in de ochtend de buitendeur open zetten is een mooie uitnodiging aan inbrekers.

Het idee dat groen verkoelend werkt merk ik niet. Schaduw van bomen is eigenlijk het enige dat werkt en dan heb ik een sterke voorkeur voor loofbomen. De atmosfeer in een naaldbos tijdens hitte vind ik heel vervelend. Kan niet goed bedenken waar dat aan ligt.

Op mijn fietstochten door de hitte geven de groene weilanden geen enkele verkoeling. Ook in mijn groene tuin merk ik er niets van. Het gaat in de stedelijke omgeving dus niet om de verkoeling van het groen maar om de opwarming door stenen, beton en asfalt. Het groen achter in mijn ondiepe tuin werkt helemaal niet op de roostering op het terras achter woning. Misschien goed om dat wat zorgvuldiger te communiceren.

Last Updated on 2020-06-29 11:18 by harrr