Kent u dat probleem van een vochtige schuur waarin kostbaar gereedschap door roest wordt aangetast? Daar heb ik een oplossing voor bedacht en ik beschrijf hier de uitwerking daarvan. Een oplossing is om de schuur te gaan verwarmen, maar dat kost veel onnodige energie. Daarom heb ik gekozen voor het verwarmen van een kast.
Bouw gereedschapkast
Die kast heb ik gebouwd van zoveel mogelijk afvalmateriaal om kosten te sparen. Er zit hout in van de resten van een oude tuinafscheiding en ruw hout van de verpakking van mijn rolluiken.
De binnenkant van de kast heb ik geïsoleerd met PIR platen, op de gok 30 mm dik. Dikker was natuurlijk mogelijk maar dat gaat ook weer ten koste van de ruimte in de kast. Op de bodem van de kast heb ik een stuk triplex uit de achterkant van de boekenkast van mijn schoonouders gelegd, net op tijd want ook daar deed het vocht zijn werk.
Verwarming kast
In de kast heb ik 2 verwarmingsplaten opgehangen die eigenlijk zijn bedoeld voor een terrarium. De keuze van de capaciteit van die verwarming heb ik ook op de gok gekozen, bij BOL mag je binnen 30 dagen ruilen 🙂 Die platen vragen per stuk een vermogen van 10-25 watt en dat is instelbaar met een dimmer. In de kast heb ik een temperatuur meter gelegd.
De warmteplaten kan ik schakelen met een slimme stekker, die ook het energiegebruik kan meten. Ik heb een temperatuurbereik ingesteld van 8 tot 10C. In mijn Home assistant systeem kan ik de werking van de verwarming in de kast schakelen en uitlezen.
Ervaringen tot nu toe
Vanaf 7-8 november werd het buiten opeens veel kouder. In de afbeelding is te zien dat de kast in 24 uur ongeveer 5 keer aan/uit is geschakeld. De verwarming heeft bij benadering 1/4 van de tijd gewerkt op een vermogen van ongeveer 12 watt. Dat komt dus neer op totaal 12*6 = 72 watt-uur ofwel 0.072 kwh.
Vanaf 9 november 12 uur werd het duidelijk warmer buiten, dat is het verloop van de Luijtoutside lijn. De temperatuur in de kast kwam niet meer onder de 8C. Op 10 november steeg de temperatuur buiten tot in de middag. Daarna daalde de temperatuur buiten, maar in de nacht van 11 november werd het alweer warmer.
De temperatuur in de kast is de laatste 2 dagen vertraagd meegestegen met de temperatuur buien. Morgen wordt het kouder. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de verwarming weer aanslaat.
Prognose
Om de winter door te komen stel ik me voor dat die kast ongeveer 100 dagen verwarmd moet worden, misschien op een hoger vermogen. Per saldo zou dat minimaal 21 kwh aan stroom kunnen kosten. Dat is toch heel acceptabel.
Afwerking
Voor de afwerking van de kast moet ik nog 1 deur aan de binnenkant isoleren en wil nog een paar ventilatie roosters plaatsen. In de kast meet ik ook het vochtpercentage en als dat in de kast hoger dreigt te worden dan daar buiten, dan kan ik heel eenvoudig de deuren open zetten.
Tenslotte heb ik nog een rookmelder besteld voor in de kast. Het is wel aardig om je gereedschap droog te houden maar verbranden is ook niet handig. De capaciteit van de verwarming lijkt goed gekozen. In de afgelopen korte koude periode ging het verwarmen van de kast behoorlijk snel, terwijl de capaciteit op minimaal ingesteld was.
Last Updated on 2024-11-11 19:39 by harrr