DPRA norm voor regenwateroverlast

Hoe veilig is de DPRA regenwateroverlast norm, T = 100 jaar voor het stedelijke gebied. De video laat zien hoe veilig de DPRA regenwateroverlast norm is: vergeleken toen en nu.

De kans is groot dat een herhalingstijd van T=100 jaar aan u een misplaatst gevoel van veiligheid geeft. T=100 jaar is ver weg en het suggereert dat de kans op het meemaken van een dergelijke gebeurtenis heel klein is. Die kans is echter veel groter dan velen zullen denken…

De kans dat u in een periode van een mensenleven een T=100 jaar bui meemaakt is bijna 50%. Door klimaatverandering kan die kans toenemen tot ongeveer 70 a 100%. Het KNMI neemt in het upper scenario aan dat de herhalingstijd van een extreme bui in de periode van 2020 tot 2085 ongeveer met een factor 3 (of misschien wel 5) toeneemt.

Stel dat u een nieuwbouwwijk ontwerpt die een T=100 jaar bui zonder overlast net wel moet kunnen verwerken. In de periode van de komende 65 jaar heeft u een kans van 70 a 100% een dergelijke gebeurtenis mee te maken. Het hoeft dan maar iets harder te regenen en er kan regenwateroverlast ontstaan. Als het veel harder regent dan die norm dan kan de overlast flink uit de hand lopen, zoals de zomer van 2021 in Zuid Limburg laat zien.

Willen we dit ? Deze video van 2,5 minuut toont de verandering van de kans op extreme neerslag vanaf de vorige eeuw naar de toekomst. De herhalingstijd wordt omgerekend om naar een cumulatieve kans van meemaken in een periode van 65 jaar (bijvoorbeeld 2020-2085). Die cumulatieve kans geeft de kans op overlast veel duidelijker weer dan de gemiddelde kans per jaar. Dit past veel beter bij de belevingswereld van leken, zoals bestuurders en bewoners.

Last Updated on 2022-05-03 13:30 by harrr