Nederland zit vol met water

De watersystemen in Nederland kunnen de “enorme” neerslaghoeveelheden niet aan. Hoeveel is neerslag is er eigenlijk gevallen? De waterschappen zoeken altijd snel de publiciteit om aan te geven dat ze alles onder controle hebben en dat wordt klakkeloos gepubliceerd door media zoals de NOS en NU.nl. Maar hoe moeten we de gevolgen van deze natte periode nu duiden, wat kunnen we daarvan leren?

Hieronder een overzicht van de dagsommen kaarten van Nederland vanaf 1 februari 2022. Links van Hoek van Holland staat het aantal stationwaarnemingen (maximaal ruim 300) waarop een dagkaart is gebaseerd. Rechts naast Limburg staat de legenda voor de dagsommen. Let op deze legenda heeft per dag een variabele schaal. De kleur zegt dus iets over de verschillen in Nederland maar zegt HELAAS niets over de hoeveelheden op de dagen onderling. Het is onbegrijpelijk dat een wetenschappelijk instituut zoiets durft te publiceren. Om een indruk te krijgen van de neerslaghoeveelheden moeten we dus naar de getallen op de kaart kijken en niet naar de kleuren. De kleuren zeggen sowieso weinig omdat die vlekken een ordinaire interpolatie zijn van de getallen op de kaart.

Op 5, 6 en 7 februari heeft het wat geregend. Op de Veluwe in 2 dagen 50 mm en in Zuid Limburg in een paar uur rond de 30 mm. Daar ging het toen al bijna weer mis met de Geul in Valkenburg en omgeving. Ook het Watermuseum stond weer eens onder water, maar dat is eigenlijk niks bijzonders.

Van 7 tot 15 februari regende het een beetje, in Noord Nederland iets harder. Op 16 en 17 februari heeft het ook geregend gemiddeld tussen de 10 en 20 mm.

Op 19 en 20 februari valt er dan over een groot gebied een flinke hoeveelheid neerslag rond de 50 + 15 mm en overal duiken de berichten op van wateroverlast.

Doorlopend horen we de verhalen dat Nederland verdroogd omdat we ons regenwater te snel afvoeren en nu hebben we alle moeite om het water af te voeren. Afgelopen weken zagen we een opbouw van een geleidelijke vernatting gevolg door wat extremere neerslag in het afgelopen weekend.

Voor de regio Twente is er in 3 weken circa 120 mm neerslag gevallen. Hoeveel er normaal in een maand valt lees je dan ook overal, maar dat is totaal niet interessant. In een veranderend klimaat gaat het niet om het normaal. Die statistieken kunnen de prullenbak in.

In augustus 2010 viel er ruim 120 mm op een dag en dan kan door klimaatontwikkeling ook zomaar 150 mm en meer worden. In juli vorig jaar (2021) werd in Zuid Limburg meer dan 100 mm over een groot gebied geregistreerd, met alle gevolgen van dien. De waterbom van Deltares ging uit van 230 mm in 2 dagen, hoeveelheden die in diezelfde periode in de Ardennen werden geregistreerd. Nu denken we nog dat dergelijke hoeveelheden in de winter niet mogelijk zijn. Todat ….

Het kenmerk van stormachtige perioden is dat het wel hard waait maar dat er lokaal toch niet zoveel neerslag valt. Hebben we deze maand daarom nog geluk gehad?

Last Updated on 2022-02-22 11:16 by harrr